ClickCease

Tannlegeskrekk

TANNLEGESKREKK

Hva er tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk, eller odontofobi, er når en person har sterk angst for tannbehandling. Mange lider av tannlegeskrekk og kan av den grunn velge å utsette eller i verste fall avstå fra all tannbehandling. Dette fører ofte til at små defekter får tid til å utvikle seg til store problemer før behandling blir påbegynt. Pasienter kan derfor gå i lang tid med store plager og kraftige smerter uten å oppsøke tannlege fordi angsten for selve behandlingen er sterkere enn smertene. Det blir en ond sirkel der pasientens smerter øker i omfang sammen med en økende angst for behandling. Når en har unngått tannlegebehandling lenge er det vanlig at en også blir redd for å få vite de dårlige nyhetene – spesielt hvor mange hull man har, hva som må gjøres, og hvor mye det koster. Noen pasienter med tannlegeskrekk greier å komme seg til tannlege og gjennomføre behandlingen, men dette kan likevel være en stor påkjenning for vedkommende. Enkelte pasienter er redd spesielle deler av tannbehandlingen, som for eksempel boring, sprøyter, lukt eller lyd. Andre forteller at de ikke kan skille ut spesielle ting de er redd – de er redd hele situasjonen. 
 
Er tannlegeskrekk vanlig?

Undersøkelser viser at 5-10% av den voksne befolkningen i Norge unnlater å søke regelmessig tannbehandling pga. angst. 
 
Hva kommer tannlegeskrekk av?

Mer enn 70% av de som lider av tannlegeskrekk kan fortelle om negative erfaringer hos tannlegen, som oftest da de var barn. Selv om innholdet i erfaringene kan variere, har de ofte to ting til felles: Smerte eller stort ubehag – og de har følt at de ikke har hatt kontroll over situasjonen. Men, det er også mennesker som lider av tannlegeskrekk som forteller at de egentlig aldri har opplevd noe negativt hos tannlegen. Noen kan fortelle om foreldre eller søsken som var redde, andre om medlever som kom med grufulle historier fra tannlegen. For andre føyer tannlegeskrekken seg inn i et bilde av flere angstlidelser. 
 
Kan tannlegeskrekk behandles?

Absolutt. Pasienten må på en kontrollert måte få hjelp til å utsette seg for de situasjonene som fryktes. Tannlegen kan hjelpe deg med dette. Pasienten vil da gjennomgå en tilvenningsperiode der tannbehandlingen brytes opp i små deler eller «trappetrinn» der hvert enkelt skal beherskes før en går videre. Pasienten skal på den måten oppleve kontroll og mestring i sammenheng med tannbehandling. Målet med dette er at pasienten til slutt skal kunne gå til vanlig tannlege og mestre vanlig tannbehandling. Ofte vil dette målet kunne nås etter 5-7 behandlingstimer.

Vi på Majorstuen tannlegesenter har god erfaring med pasienter med alvorlig tannlegeskrekk og kan tilby en behagelig og smertefri behandling.

(kilde: Den norske tannlegeforening) 

Bestill time hos oss

Bestill din time enkelt via skjemaet nedenfor. Vi tar kontakt med deg fortløpende for bekreftelse av tidspunkt.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Online timebestilling

Bestill din time enkelt via vår online timebestilling nedenfor.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Begrensede åpningstider i julen

Vi har stengt på helligdager. Har du behov for akutt hjelp? Send mail til erland@mts.no utenom åpningstidene.

Spørsmål?

Lurer du på noe? Legg igjen kontaktinformasjon din nedenfor, så ringer vi deg opp så fort vi kan (uforpliktende og gratis).

Google anmeldelser
4.9
Basert på 49 vurderinger