Tannlegefaget strever etter å opprettholde eller gjenopprette best mulig funksjonelle forhold i tyggeapparatet. Dette innebærer at det skal finnes en funksjonell harmoni mellom tyggeflater av tenner i over- og underkjeve, bevegelser i kjeveledd og musklenes aktivitet.
Tap av tenner innebærer et tap av en integrert del av tyggeapparatet og påvirker det deretter. Det samme gjør alvorlige slitasjer på tennene som oppstår etter mange år med tanngnissing eller syreskader. Men, feilbehandling kan likeså bidra til forstyrrelser i bittet.
Behandling av det voksne bittet som spesielt tar sikte på å gjenopprette en harmonisk funksjon, kalles bittrehabilitering. De viktigste formene for bittrehabilitering er
- bittsliping – der forstyrrende punkter i bittet slipes til for å oppnå harmoni
- kjeveortopediske inngrep (tannregulering)
- restaurativ behandling med kroner og broer – nedslitte tyggeflater og manglende tenner blir erstattet og hevet til opprinnelig eller ideell høyde for å oppnå harmonisk funksjon i tyggeapparatet
- avtagbare proteser
I tillegg til å primært gjenopprette harmonisk funksjon skal tannlegen også legge vekt på estetikk og tale, samt skal det lages slik at de tilhørende vev som f.eks. tannkjøtt enkelt kan holdes friskt.
Tannlegene ved MTS har lang erfaring innen feltet og tar seg god tid til å utarbeide en detaljert og omfattende behandlingsplan. Bittrehabilitering er ofte en omfattende prosess som krever tålmodighet da det skal gjennomføres store behandlinger. Bittrehabilitering som følge av tannslitasje er også delvis dekket av HELFO-refusjon.