ClickCease

Rotfylling

Hva er en rotfylling?

En rotfylling er en behandling der innsiden av tannen må renses og tettes igjen. På innsiden av tannen finner vi pulpa som består av nerver og blodårer som forsyner tannen. 

Når trenger jeg en rotfylling?

Dette er nødvendig når pulpa dør. Dette kan komme av dype kariesangrep (hull) eller en tannfraktur (knekt tann). Det kan også oppstå av en tannskade som ikke er synlig på overflaten. Det er ikke alltid vi kan forklare hvorfor pulpa dør.

Når pulpa dør kan første symptomer være smerter i selve tannen, sensitivitet til varm stimuli (ex. kaffe, te) der smerten henger igjen etter endt stimuli. Dette tyder på at pulpa har en betennelse som er irreversibel. Dvs. at skaden ikke kan reparere seg selv. Det som følger er gjerne at smertene avtar igjen etter opptil en ukes tid før det kommer tilbake, typisk etter rundt 3-4 uker. Da er pulpa dø og infeksjonen har spredd seg gjennom rotkanalen og ut i benet. På dette stadiet er tannen vond ved trykk (perkusjon) og tygging, det kan oppstå hevelse  på utsiden av benet hvor roten ligger. Ofte sees også en verkebyll eller fistel hvor verk/puss kommer ut. 

Hvor lang tid tar en rotfylling?

Tidsbruken er veldig variabel. En fortann kan gå ganske raskt, men en jeksel kan ta dobbelt så lang tis. Det kommer an på hvor mange røtter og rotkanaler tannen har, alvorlighet/størrelse på infeksjonen og type mikrober som er årsaken. Gapeevne hos pasienten kan også ha en innvirkning. 

Om tannen er infisert må det som regel gjennomføres over to seanser. Dette er pga. at vi må få stoppet infeksjonen før vi kan tette tannen permanent. Pulpa og rotkanaler renses helt til rotspissen før den fylles med en antibakteriell substans som skal ligge i 2-3 uker minimum. Tannen er da midlertidig tettet med en enkel fylling. Denne seansen tar mellom 45-90 minutter. Ved neste besøk skylles kanalen(e) rene, tørkes og tettes permanent. Denne seansen tar typisk mellom 30-60 minutter.

Om pulpa lever (er vital) ved behandlingstidspunktet kan som regel rotfyllingen skje over én seanse. Dette er typisk når tannen f.eks. har knekt helt inn til pulpa. 

Etter rotkanalen er behandlet kommer en oppfølgingstime for å sette en endelig fylling på toppen. Dette kan ikke gjøres samme dag som rotfyllingen.

Hva koster en rotfylling?

Siden hver tann er veldig forskjellig og tidsbruk varierer deretter, blir rotfyllinger tidsdebitert.

Tenner som rotfylles anbefaler vi ofte å sette krone på i etterkant. Dette er fordi tennene ofte har store fyllinger samt at rotfylte tenner blir «sprø» ift. vitale (levende) tenner og har en mye større risiko for å knekke (frakturer). I tillegg vil en vanlig fylling sannsynligvis få lekkasjer med tiden og dermed åpne opp for nye bakterier. En krone vil derfor være en mye tryggere og varig løsning.

Bestill time hos oss

Bestill din time enkelt via skjemaet nedenfor. Vi tar kontakt med deg fortløpende for bekreftelse av tidspunkt.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Online timebestilling

Bestill din time enkelt via vår online timebestilling nedenfor.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Spørsmål?

Lurer du på noe? Legg igjen kontaktinformasjon din nedenfor, så ringer vi deg opp så fort vi kan (uforpliktende og gratis).

Google anmeldelser
4.9
Basert på 50 vurderinger