ClickCease

Syre og gnisseskader

SYRESKADER, TANNGNISSING OG BØRSTESKADER
  • Erosjoner er skader på tenner forårsaket av syre. Dette kan komme av syreholdig drikke som brus og juice, frukt, men også kroniske sure oppstøt og oppkast. Typiske tegn til dette er at emaljen som dekker kronedelen av tennene blir tynnere. Dette gjør dentinet som ligger under emaljen mer synlig og dermed tennene gulere. Siden tannens tykkelse og beskyttelse blir redusert kan det også føre til iritasjon på tannens nerver og derfor sensitive tenner og ising. 
  • Attrisjon, eller bruxisme, er slitasje på tennene som kommer av tanngnissing. Tanngnissing kan være et symptom på stress og psykiske lidelser, eller bare en dårlig vane. Tegn på dette kan være at fortenner blir kortere og symptomer kan være sensitivitet til kald drikke eller mat. Pasienter som gnisser mye har også ofte problemer kjeveledd og -muskulatur. 
  • Abrasjon er forsårsaket av for hard pussing med tannbørste. Dette er et problem som dukker opp med tiden hos veldig mange pasienter. Typiske tegn på at pasienten pusser for hardt kan være at tannkjøttet trekker seg nedover på roten og at tannen dermed virker lengre. Rotflaten som blir eksponert er ikke dekket av emalje som kroneflaten og derfor mer utsatt for slitasje og mer sensitiv. I tilfeller der slitasjen har kommet langt vil en kunne se at deler av rotflaten er pusset vekk og tynnere enn normalt. 

Alle tilfeller over er ofte noe som kommer litt over tid. De kan med tiden føre til alvorlige skader på tennene og kan ubehandlet føre til behov for krone, rotfyllinger, eller i verste fall tap av tann. Behandling av skader forårsaket av erosjon og attrisjon vil være delvis dekket av HELFO og derfor ikke koste pasienten så mye. Abrasjon er dessverre ikke dekket av HELFO. Det er derfor viktig å oppdage skaden tidlig slik at årsak kan bli identifisert og stoppet så raskt som mulig. Skader som oppdages tidlig kan fint behandles konservativt med hvite fyllinger. Større defekter kan trenge kronebehandling.

Bestill time hos oss

Bestill din time enkelt via skjemaet nedenfor. Vi tar kontakt med deg fortløpende for bekreftelse av tidspunkt.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Online timebestilling

Bestill din time enkelt via vår online timebestilling nedenfor.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Spørsmål?

Lurer du på noe? Legg igjen kontaktinformasjon din nedenfor, så ringer vi deg opp så fort vi kan (uforpliktende og gratis).

Google anmeldelser
4.9
Basert på 51 vurderinger