ClickCease

Tannbleking

Hva er tannbleking?

Tannbleking er en kjemisk rensing av det ytterste laget på tennene. Normalt brukes hydrogenperoksid elle carbamidperoksid som blekemiddel.  

Finnes det flere måter å bleke tennene på?

Ja, det finnes flere metoder, men her på MTS anbefaler vi kun hjemmebleking. Her får du individuelt tilpassede blekeskinner som skal brukes i et tidsrom på 10-14 dager. Skinnene må brukes minst 2, helst 3 timer per dag – alternativt kan du sove med dem om natten. Styrken på blekemiddel er forskjellig om du skal bruke de i våken tilstand eller ikke.

Går det an å bleke tenner uten tannlege?

Det er mulig å få tak i blekemidler utenfor tannlegekontor, men disse inneholder svakere blekestoffer enn hva som tilbys på tannklinikken. Dessuten bør du alltid få en tannlege/tannpleier til å vurdere om dine tenner bør blekes eller ikke.

Kan ALLE bleke tennene?

Før du går i gang med bleking bør du få undersøkt tennene hos en tannlege, for å være sikker på at tennene ”tåler” bleking og at blekingen får ønsket effekt.

Hvilke problemer kan oppstå?

For noen kan bleking gi smerter dersom blekemiddelet kommer inn i ubehandlede «hull» i tennene eller blir plassert på eksponerte tannhalser. Blekemiddelet vil heller ikke virke på tannrestaureringer som fyllinger, kroner eller laminater. Dette kan tannlegen gjøre en vurdering på. Det er også noen misfarginger som ikke bleking vil forandre. Dette er misfarginger som kommer av hull og emaljefeil.

Tannblekemiddelet virker på tannoverflater. Personer som plages av ising fra tennene bør unngå bleking inntil denne isingen har kommet under kontroll.

Hva slags resultat kan jeg vente meg?

Resultatet etter tannbleking varierer fra pasient til pasient, og årsaken til misfargingen vil også avgjøre hvor godt blekingen virker. Er de farget av tjære fra tobakk? Har de vært bleket tidligere? Har du medfødte misfarginger? Spør tannlegen eller tannpleieren om hva du kan forvente før du begynner.

Hva bør jeg tenke på før og under tannbleking?

  • Tennene bør være undersøkt av tannlege eller tannpleier før bleking.
  • Det blir best resultat hvis vi pusser og renser tennene kort tid før blekingen. Eventuell tannstein eller røykebelegg vil kunne ligge i veien for blekemiddelet og forhindre et godt resultat.
  • I dagene man bleker, og i et par dager etterpå, er det viktig å ikke utsette tennene for sterke fargestoffer. Tannoverflatene har porer spm nå er «åpne» og dermed mottagelige for ny misfarging i denne perioden. Unngå rødvin, svart te, kaffe, rødbeter, sterke tomatsauser og generelt alt man ikke vil søle på en hvit duk i denne perioden. Hvis man likevel vil drikke noe kaffe eller svart te bør dette gjøres «forbi» tennene, f.eks. med bruk av sugerør.
  • Man bør også helst avstå fra å røyke for å få et godt resultat.

Finnes det bivirkninger?

Tannbleking er helt trygt hvis man følger våre forholdsregler. 

Noen mindre bivirkninger kan oppstå, og den vanligste er ising fra tennene. Hvis isingen forverrer seg under tannblekingen, anbefales det å ta 1-2 dagers pause (ved hjemmebleking) eller at blekingen avsluttes.

Andre bivirkninger kan være forbigående hvite, sviende flekker på tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt. Slike flekker vil normalt forsvinne innen få minutter etter at blekemiddelet er tatt bort.

Hvor lenge varer blekingen og hvor ofte burde den vedlikeholdes?

Når du har bleket tennene vil de holde seg hvitere i mange år, kanskje for alltid. Hvis vi tenker oss hvitheten på tennene i en prosentskala og vi bleker dem fra 30% til 100% hvite, vil tennene kunne falle tilbake til 80-90% hvithet i løpet av et år eller to, men det vil ta mange år før de er tilbake på den fargen de hadde før bleking.

Tennene våre misfarges gjerne gradvis opp gjennom livet, og har vi fått gulere tenner over 20 eller 30 år, vil det ta like lang tid før denne gulfargen kommer tilbake etter bleking.

Mange velger å friske opp fargen med en dag eller to med bleking en gang i året. Da bruker man blekeskinnen man brukte ved første bleking og kjøper en ekstra blekesprøyte til oppfriskingen.

Hva koster tannbleking? 
Prisen på tannbleking kan variere noe fra tannklinikk til tannklinikk. Hos oss finner du oppdaterte priser i prislisten vår. Dette er inkludert tannteknikerkostnader samt 4 sprøyter med blekemiddel. Man kan også kjøpe hjemmebleking av enten bare overkjeven eller bare underkjeven.

Bestill time hos oss

Bestill din time enkelt via skjemaet nedenfor. Vi tar kontakt med deg fortløpende for bekreftelse av tidspunkt.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Online timebestilling

Bestill din time enkelt via vår online timebestilling nedenfor.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Spørsmål?

Lurer du på noe? Legg igjen kontaktinformasjon din nedenfor, så ringer vi deg opp så fort vi kan (uforpliktende og gratis).

Google anmeldelser
4.9
Basert på 51 vurderinger