ClickCease

Tannpleie for eldre: Hva du trenger å vite

Hvorfor er det viktig med tannpleie for eldre?

For det første er tennene levende organismer som trenger pleie, enten man er ung eller gammel. De slutter ikke å trenge stell ettersom man blir eldre. Faktisk så blir det etter hvert enda viktigere med tannpleie, siden det da er vanligere å oppleve dårlig tannhelse i form av:

 • Redusert spyttproduksjon
 • Tap av tenner
 • Medisiner som gir munntørrhet
 • Vanskeligheter med å tygge


Samtidig blir tennene mer følsomme, noe som gjør at man må ta bedre vare på dem

Hvordan utfører man tannpleie for eldre?

Det er mange ting man kan gjøre for å sørge for god tannhelse. Tingene som kanskje vil ha størst påvirkning er maten man spiser, tannpleievanene man har, og hvor ofte man drar til tannlegen.

Unngå mat med mye sukker og karbohydrater

Du har sikkert hørt dette tannhelserådet før: “Spis mindre sukker.” Og det er et godt råd for de fleste. Sannheten er at noen matvarer er bra for tennene dine, mens andre er dårlige.
Noen av matvarene som er dårlige for tennene dine er:

 • Sukkerholdige drikker som brus
 • Kullsyreholdige drikker
 • Godteri, småkaker og andre søtsaker
 • Fruktjuicer og fruktdrikker


Noen av matvarene som er bra for tennene dine er:

 • Grønnsaker
 • Myk mat som eplemos, yoghurt, og grøt
 • Frukt med mindre sukkerinnhold som bananer, pærer, og fersken

Spis mindre av maten i den første listen, og mer av den i den andre, så tar du forresten et godt tak for helsa i samme slengen!

Oppretthold gode tannpleievaner

Som nevnt øverst i artikkelen, så er det ikke slik at behovet for å passe på tennene går vekk ettersom vi blir eldre. Hvis vi ønsker å ha friske tenner livet ut (ihvertfall så friske som mulig), så er vi alle nødt til å ha gode tannpleierutiner. Da snakker vi om god gammeldags tannhygiene. Dette inkluderer ting som daglig tannpuss, bruk av tanntråd og munnvann, samt regelmessige besøk til tannlege. Utskifting av proteser bør også gjøres innimellom – et råd som er litt mer rettet mot eldre.

Prioriter regelmessige tannlegebesøk

Det er viktig at du prioriterer jevnlige tannlegebesøk. Dette for å sikre at munnhelsen din er i god form. Regelmessige besøk vil hjelpe deg med å opprettholde sunne tenner og tannkjøtt, som er avgjørende for din generelle velvære. I tillegg vil du kunne oppdage tannhelseproblemer når de oppstår, noe som vil være med på å hindre at de utarter seg videre.

Majorstuen tannlegesenter tilbyr tannbehandling som egner seg for folk i alle aldre. Du kan lese mer om våre ulike behandlinger her: mts.no/behandlinger/

Bestill time hos oss

Bestill din time enkelt via skjemaet nedenfor. Vi tar kontakt med deg fortløpende for bekreftelse av tidspunkt.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Online timebestilling

Bestill din time enkelt via vår online timebestilling nedenfor.

Du kan også bestille time via telefon: 22 46 67 54 eller epost: kontakt@mts.no

Spørsmål?

Lurer du på noe? Legg igjen kontaktinformasjon din nedenfor, så ringer vi deg opp så fort vi kan (uforpliktende og gratis).

Google anmeldelser
4.9
Basert på 50 vurderinger